Saunan kutsu – pyöräretki puhtauteen

DJ ja yhteisöpedagogi Matti Kemi, 31 sekä etnologi Juha Kumara toteuttivat unelmansa: he syvensivät kokemustaan saunomisesta ja polkivat kuukauden ajan löylyistä toiseen halki eteläisen Suomen. Saunan kutsu - pyöräretki puhtauteen -podcast esittelee saunoja, saunaperinteitä ja -rituaaleja. Äänisuunnittelijamme Jussi Liukkonen kirjoittaa ajatuksiaan podcastin tekemisestä.

Mitä saunatonttu Wilhelm tekee? Tarkkailee rauhassa tilannetta, kuuntelee ja ehkä rapistelee nurkissa. Välillä saunatonttu saattaa lauleskella tai toivottaa terveydeksi, kun saunoja Matti aivastelee flunssaisena. Tämä kaikki pitää tehdä siten, ettei tonttu tule huomatuksi, mutta kuitenkin niin, että läsnäolon tunne säilyy.

Asetin kaksi mikrofonia, kunkin eri puolille huonetta. Naksautin recin päälle ja syvennyin saunahaltijan olemukseen. Välillä huutelin ovien takaa jotain, välillä lauloin jossain kauempana ja joskus katsoin mikrofonia silmästä silmään ääneti. Kurkun ja elimistön erilaiset litinät ja pulputukset tulivat kivasti esille, kun mikrofonietuasteiden gainit olivat kaakossa. Soundi on hyvä, mutta mahtaakohan saunatontulla olla suolistoa..? No nyt on. Tässä vaiheessa jos joku olisi tullut huoneeseen sisään, olisi immersion rikkoutuminen tuottanut jonkinasteisen häpeäreaktion ja selittelyn tarpeen.

Täytyy myöntää, että oli aavistuksen kummallinen olo, kun näin metodinäyttelijänä piti äänitysten jälkeen palata henkiolentojen seurasta takaisin reaalimaailmaan. Tonttusessiota kuulee erityisesti jaksossa 5, jossa henkiolennot pääsevät ääneen kanavoija Helge Salon kautta. Saunatonttu Wilhelmiksi tekeytyminen oli ehkä omituisin ja hauskin äänityssessioni kautta aikain.

Saunatonttu Wilhelmin työpiste

Tällaisen kahdeksanosaisen nelituntisen radioessee-podcast-sarjan tuottaminen oli varsin uutta itselleni. Opin projektin aikana aivan valtavasti äänen dramaturgiasta, soundista sekä laajempien kokonaisuuksien hahmottamisesta. Sarjan työstäminen avarsi käsitystäni äänestä ja työskentelystä äänen kanssa. Oppiminen ei välttämättä ole helppoa, sillä uuden sisäistäminen on aina haastavaa ja toisinaan jopa kuluttavaa. Olen kuitenkin hyvin onnellinen siitä, mitä tämä projekti minulle antoi.

Tuottaja Suvi Sinervo teki aivan uskomatonta työtä sarjan kanssa ja hänen kolleganaan oli todella mielekästä työskennellä. Vaikka olinkin märkäkorva, niin Suvin kanssa tuntui turvalliselta työstää ja rohkeasti kokeilla erilaisia äänellisiä ratkaisuja.

Tuottaja Suvi Sinervo ja Jussi Liukkonen tärähtäneen onnellisina “send”-napin painalluksen jälkeen

Jos olisi pakko valita yksi lempparijakso, niin valitsisin jakson numero 6. Sen tempo on hyvin rauhallinen ja verkkaisa, mutta koko ajan ollaan väkevän tunnelman äärellä. Myös sarjan syvin olemus, eli rauha ja puhdistautuminen, on hyvin läsnä. Turha hötkyily ja keinotekoinen vauhdittaminen vain stressaa – siihen nykyään tunnutaan monessa lajissa menevän. Saunan kutsussa ei ole kiire ja sen olen halunnut antaa myös kuulua.

Kuutosjakson äänitysolosuhteet eivät olleet kovin suotuisat: raakamateriaali oli täynnä tuulta ja kohinaa. Se ei haittaa, sillä autenttinen ääni vie kuulijan sinne minne pitääkin, eli haastateltavan luo. Paapoja Hannan ääni on suorastaan hypnoottinen ja se tekee koko jaksosta maagisen.

Mitä omiin saunakokemuksiini tulee, niin täytyy häpeäkseni tunnustaa, ettei yleisiä saunoja ole kauheasti tullut harrastettua. Arlan saunassa olen käynyt kovan luokan saunojaystäväni kanssa ja se on kyllä tunnelmaltaan ja löylyiltään ainutlaatuinen paikka! Parhaimmat saunamuistot olen saanut Tampereen Telakan saunasta, joka on itseasiassa jaksossa 2 esiintyvän Tapani Hietalahden rakentama. Aivan uskomattoman hyvät löylyt ja silmiähivelevän kaunis sekä tunnelmallinen sauna!

Vaikka olenkin sarjaan äärimmäisen tyytyväinen, jäi siitä puuttumaan tärkeä osa suomalaista saunahistoriaa, eli Artlabin slow sauna. Slow sauna -konsepti syntyi, kun päätimme raskaan työpäivän päätteeksi ottaa pitkät löylyt. Läbin sauna naksautettiin päälle, mutta veljeni Tohtori päätti saunakaljahakureissun päätteeksi vääntää munakelloon vielä vähän extraa, jotta lämmitysaika varmasti riittäisi kunnon löylyihin. Odotimme, että sauna olisi varmasti lämmin, riisuuduimme, avasimme kylmät oluet ja astelimme saunaan rentouttavien löylyjen toivossa.

Slow sauna

Sauna oli kylmä kuin ruumis. Tohtori oli epähuomiossa laittanut ajastimen päälle, mutta siellä me kuusi ukkelia olimme ilkosen alasti aavistuksen hämmentyneinä. Päätimme, että eipä tässä, naksautetaan sauna päälle ja odotellaan huoneen muuttumista saunaksi. Havaitsimme samalla miten elimellinen osa saunaa lämpötila oikeastaan onkaan. Harvoin sitä tulee istuttua kolme varttia alasti porukalla ilman mitään näennäisen järjellistä syytä.

Määrittelimme samalla huoneen ja saunan välisen rajapinnan fysiologisen kalibroinnin avulla; kun ensimmäinen hikikarpalo helmeilee jonkun saunojan otsalla, on huone muuttunut saunaksi ja löylyä saa ensimmäisen kerran heittää. Konseptia on jatkokehitetty reverse slow saunan muodossa, jolloin sauna naksautetaan pois päältä sinne saapuessa ja odotetaan sen muuttumista takaisin huoneeksi.

Slow saunaa on menestyksekkäästi esitelty lukuisille kunniavieraille, kuten muun muassa verkkokoulutusfirman toimitusjohtajalle ja arvostetulle aivotutkijalle.

Kuuntele Saunan kutsu – pyöräretki puhtauteen -sarja täältä: https://areena.yle.fi/1-50188087

Vilkaise myös nämä